4 koraki do prave ideje

Vse se vrti okoli dobrih idej

V poslu, ki ga opravljamo, je potreben konstanten dotok novih, svežih in kvalitetnih idej. Stalno moramo sestavljati nove recepte, jedi, iskati sestavine, si izmišljati ‘naredi sam’ domislice. Vsem kreativcem se je že kdaj zgodilo, da so iz svojih rok dali izdelek, ki bi  bil v resnici lahko boljši. Morda zato, ker ideja ni bila dovršena. Pri pomembnih in velikih projektih se nam zdi pomembno, da se dobro odrežemo in pokažemo vse, česar smo zmožni. S podobnimi težavami se ne soočajo le dizajnerji in oblikovalci, temveč vsi ustvarjalni poklici v najširšem smislu. Torej, kako poskrbeti, da ti idej ne zmanjka, ko jih najbolj potrebuješ? Beri dalje.

1. Pravi čas se spravi k delu

Dobra ideja vzklije, če imaš čas za tuhtanje. Marsikomu se ideja utrne ob precej nepričakovanih trenutkih. Ponavadi takrat, ko prekinemo z delom in gremo na sprehod, poslušamo glasbo, počnemo torej nekaj tistega, kar nam je v veselje in nas sprošča. Kaj se tu dogaja? Takrat smo namreč z mislimi povsem drugje, a naloga, ki smo ji predani, ostaja v ozadju naše zavesti. Do tega počasnega zorenja ideje ne more priti, če delamo eno noč pred rokom oddaje. Je pa tudi res, da so striktni roki prav tako super spodbuda in marsikatera najboljša dela so nastala v izredni naglici.

2. Zbiraj ideje, vse si zapisuj in piši

Kadar se ti utrne dobra ideja, si jo zapiši in shrani! V nasprotnem primeru obstaja velika verjetnost, da jo boš pozabil. To velja za vse ideje, ki so povezane s tvojim delom ali pa tudi ne. Lahko si zapišeš stvari, ki so ti preprosto všeč ali so ti padle v oko, pa ta trenutek še ne veš točno kaj bi z njimi. Najbolje je, da si jih shraniš, kasneje pogledaš, kaj zbrišeš, dodaš, predelaš. Tako si počasi zgradiš zbirko dobrih zamislic. V ta namen lahko uporabiš Instagram collection ali Pinterest board, Evernote zapiske ali morda še bolje – svinčnik in zvezek. Zdi se mi tudi pomembno, da si pogumen in si dovoliš, da se zmotiš in kdaj napišeš kakšno stvar, četudi se kasneje izkaže za neuporabno. Odpovej se zahtevi, da je vse popolno! Vsaj v prvem, drugem ali tretjem poskusu. 🙂

3. Sodelovanje

Najboljše ideje pridejo na plano v skupini. Marsikomu se zdi, da so sestanki in brainstorming seanse potrata časa. Kar je res le, če so sestanki slabo pripravljeni in še slabše izvedeni. Ti sestanki so najbolj učinkoviti, če se jih udeleži omejeno število sodelavcev, ki pridejo vsaj malo pripravljeni in z že razdelanimi idejami, ki jih lahko izpostavimo skupinski kritiki in jih tudi zagovarjamo. Do zanimivih rezultatov lahko pride tudi, če se skupaj dobijo ljudje z različnih oddelkov in vsak na kup prinese svojo idejo.

Ni pa nujno, da se dobre ideje porajajo zgolj na formalnih sestankih. Lahko je pogovor ob kavi ali pivu. Lahko pokličeš sodelavca, prijatelja, znanca in ga vprašaš, kaj misli o tem. Ključna je komunikacija z drugo osebo. Šele ko idejo prvič predstaviš, ugotoviš morebitne pomankljivosti ali nejasnosti. In kar je še pomembnejše, druga oseba prinese svež pogled, perspektivo, ki si jo spregledal. Morda samo širši pogled na celoten projekt, medtem ko si bil ti osredotočen na detajle. Včasih samo sprememba gledišča proizvede insight in vodi k novim idejam.

4. Poišči svoj navdih

Sliši se klišejsko, ampak počni stvari, ki te inspirirajo in napolnijo. S tem ne mislim brezglavega brskanja po Instagram feedu ali Pinterestu. Počni nekaj drugega, nauči se kaj novega. Na stvari morda začneš gledati drugače. Branje! Beri knjige, klasično literaturo, poezijo, strokovne knjige s svojega področja, revije, tuje in domače, blogerje, spletne članke, novice, karkoli te že zanima. Ostani radoveden. Glej filme, dokumentarce, predstave, poslušaj glasbo. Obišči neznano mesto, pojdi v muzeje in galerije. Odpri se novostim, drugačnim izkušnjam in idejam. To je delo na dolgi rok, za dolgoročno rast in ohranjanje sveže ustvarjalnosti. In tako smo na dobri poti, da se nam ideja vedno utrne takrat, ko jo najbolj potrebujemo.