Pravočasno načrtovanje sezonskih prispevkov

Večina odgovornih za vzdrževanje ali vodenje družbenih omrežjih se zaveda pomembnosti strateškega načrtovanja vsebine za tovrstna omrežja. Njihova odgovornost je tudi produkcija vsebin, vendar jim zaradi obilice dela in stresa velikokrat ne uspe določenih vsebin narediti, fotografirati ali posneti v za to primernem času. Ko se konec oktobra domislite, da boste začeli pripravo prazničnih decembrskih objav, ste zelo pozni – sneg boste sicer našli na evropskih ledenikih, a je stroškovno to zelo potraten projekt! Podobno se vam lahko pripeti, ko boste želeli na začetku aprila izdati spletno ali celo tiskano revijo z vsebino o izdelkih, povezanih z veliko nočjo, ali o izdelkih, povezanih s prvomajskimi pikniki in počitnicami. Studijske fotografije bodo odpravile marsikatero težavo, a priznajmo si: nič ne more nadomestiti pravega snega v vaših decembrskih objavah, romantičnih zasneženih hišk z novoletnimi lučkami, dolgih vijoličnih sivkinih njiv, ko pišete o sivkinih jedeh, kremah ali dekoracijah. In kaj lahko zamenja aprilsko zeleno travo, ko želite svoji ciljni publiki ponuditi informacije o izdelkih, povezanih s prvomajskimi dejavnostmi?

Kako se tega lotevamo mi? Ko se pogovarjamo z naročnikom in načrtujemo vsebine, vedno planiramo tudi najprimernejši čas za fotografiranje ali snemanje. Najprimernejši čas pomeni, da bomo izkoristili letni čas in stanje v naravi ter s tem dosegli avtentične fotografije. Vaša ciljna publika ceni avtentičnost in kakovostne objave. Česa pa res nočete? Da se sledilci na vaših profilih norčujejo iz slabo sfotošopanih fotografij. Vsaka pomembna blagovna znamka želi, da ji kupci verjamejo.

 

Pri načrtovanju moramo upoštevati naslednje dejavnike, ki bodo določili termine fotografiranja/snemanja:

  • Letni čas (januar ali februar za božično fotografiranje, april in maj za fotografiranje velikonočnih zgodb, avgust za poletne zgodbe in oktober za prikaz jeseni v njeni barviti razkošnosti. Fotografije bodo ujele posebno svetlobo v določenem letnem času, kar je izredno pomembno za avtentičnost zgodbe, ki jo želite predstaviti ciljni publiki.
  • Občutke in hrepenenja, ki jih želite predstaviti svoji ciljni publiki, da jo boste navezali nase ali jo spodbudili k takojšnjemu nakupu. Izbirajte in fotografirajte naravo ter poskušajte ujeti občutke v določenem letnem času. Tako boste imeli svoj nabor fotografij, ki vam bodo pomagale doseči občutje/občutek v določenem letnem času.
  • Kratek čas – največkrat imamo na voljo le nekaj dni, da ujamemo cvetoče sadovnjake, njive sivke, zlatorumene sadovnjake ali svež novozapadli sneg. Včasih imamo pri nas nekaj tednov postavljeno drevesce, saj čakamo na novozapadli sneg.
  • Trendovske barve – treba je opraviti raziskavo trga in predvideti barve, ki bodo zaznamovale naslednjo sezono.
  • Nakupujte dodatke (propse), ko so cenovno najugodnejši in predvsem dosegljivi (božične okraske takoj po božiču oz. ko jim znižajo cene; barve za pirhe, velikonočne okraske, poletne brisače, ko so na voljo), šopke točno določenega cvetja, ko so najpogostejši in so zato cenovno ugodni.

Kaj pa, če zamudite sezono?

  • Navežite dober stik z dobavitelji zelenjave, sadja in cvetja v svojem okolju. Dober trgovec vam bo decembra dobavil lubenice, če so le kje na voljo.
  • Shranite posušena zelišča, trave in jesensko listje.
  • Z malo sreče boste že oktobra naleti na sneg na Kaninu ali celo na Veliki planini.
  • Naredite si zalogo darilnega božičnega papirja. Julija in avgusta ga ne boste našli v nobeni trgovini.

Kako biti korak pred menjavo letnega časa in fotografirati pravi čas? Ste zamudili letošnjo zimo? Pišite nam, vedno imamo v rokavu kreativno rešitev.